10 Perkara Pengantin Isteri Inginkan Dari Pengantin Suami

Rasullulah pernah bersabda, ‘Orang yang beriman yang menunjukkan iman yang paling sempurna adalah orang-orang yang mempunyai perwatakan yang terbaik dan yang terbaik di antara kamu adalah orang-orang yang terbaik kepada isteri-isteri mereka “.

1. Menghargai Pengantin Isteri
Pengantin suami harus menghargai pengantin isteri sama ada dia berkerja atau seroang suri rumah sepenuh masa.Jangan berpendapat perkerjaan anda lebih susah atau lebih penting dari peranan pengantin isteri anda.Peranan ini bukan senang dan tidak boleh dipandang rendah. Jangan berfikiran anda saja yang harus dihargai kerana memberi nafkah.  Walaupun benar menjaga rumahtangga adalah peranan seorang pengantin isteri,namun dia akan  lebih gembira jika dia dihargai dan tidak merasa jemu menjalankan peranan beliau sebagai pengantin isteri dan ibu.

wife

2. Dengari Luahan Pengantin Isteri- Menjadi Teman Kepadanya.
Seorang wanita inginkan seseorang untuk boleh menerima pemikirannya serta
perasaannya. Dia akan lebih menyayangi anda jika dia tahu anda bersedia untuk
mendengar luahan hatinya. Anda tidak semestinya mencuba untuk menyelesaikan
segala perkara yang diluahkan kepada anda, cukup dengan anda mendengar dan memahami hati beliau.

3. Menyediakan Keperluan Pengantin Isteri.
Berikan nafkah yang cukup. Kasih sayang saja tidak mencukupi jika keperluan seharian untuk keluarga tidak anda beri.Diriwayatkan oleh Abu Huraira, Nabi bersabda,’Sedekah yang terbaik adalah yang diberi bila kamu kaya dan kamu harus memulakan dengan menampung keperluan tanggungan kamu.’

4. Luahkan Cinta Anda Pada Pengantin Isteri Anda Selalu. 
Seorang wanita sentiasa rindukan kasih sayang dari pengantin suami. Tidak cukup untuk seorang pengantin isteri, ketahui anda menyintainya. Dia ingin sering mendengar luahan kasih dan cintanya dari anda, pengantin suami.Memanjakan pengantin isteri anda tiada salahnya dan ini akan membakar asmara romantis dalam rumahtangga anda. Lakukan selalu.

5. Beri Sokongan Kepada Pengantin Isteri Anda.
Kadang-kala, kekurangan pengantin isteri anda dikata oleh orang sekeliling anda seperti saudara-mara dan adik-beradik anda. Jika kekurangan itu ketara, nasihati pengantin isteri anda dengan kesabaran, antara dua mata, pengantin suami-pengantin isteri. Jika kritikan itu tidak betul, pertahankan pengantin isteri anda. Tiada siapa yang sempurna terutama pengkritik melulu.
Kita semua manusia biasa tak lepa dari silap dan kekurangan. Anda menerima pengantin isteri anda seadanya dan dia juga begitu.
6. Jangan Berdusta Kepada Pengantin Isteri Anda.
Jangan berbohong dan berdusta kepada pengantin isteri anda. Jangan sampai anda tidak dipercayai lagi dan menimbulkan curiga. Jika terjadi sesuatu kejadian yang membanggakan atau memalukan, anda harus berterus terang kepada pengantin isteri anda. Anda berdua adalah satu. Alangkah malunya pengantin isteri anda jika belang anda diberitahu kepadanya oleh orang lain.

7. Jangan Membuat Keputusan Secara Sendirian.
Anda dan pengantin isteri anda adalah pasangan yang hak. Jangan membuat keputusan mengenai sesuatu yang melibatkan keluarga secara sendiri. Keputusan Keluarga seharusnya diambil bersama antara pengantin suami pengantin isteri demi memikul tanggungjawab bersama keatas kesudahan keputusan anda berdua. Beri peluang untuk pengantin isteri anda memberi buah fikiran dan memperlakukan dia sebagai rakan kongsi yang anda hormati dalam keluarga anda.

8. Kesabaran dan Kemaafkanan Pada Pengantin Isteri
pengantin isteri mengharapkan kesabaran dan kemaafan pengantin suami Pada pengantin isteri. Apabila anda sendang marah, beringat pada masa kesilapan anda sendiri dan bagaimana anda ingin dimaafkan. Ingat juga masa gembira dan situasi dimana pengantin isteri anda berkorban untuk anda. Jangan dileter jika pengantin isteri anda kurang pandai memasak. Rasullullah sendiri
tidak pernah memarah akibat masakan pengantin isterinya. Beliau makan atau tidak makan tanpa komen. Jauhkan dari menggunakan perkataan kesat. Diam lebih baik apabila marah. Jangan menyakiti jika kita sendiri tidak mahu disakiti. Biarkan hilang rasa marah, baru berkata-kata agar tidak binasa keluarga.
9. Jangan Lupa Hari-Hari Penting.
Hari-hari seperti hari lahir dan ulang tahun perkahwinan adalah penting bagi pengantin isteri. Lupakan hari istimewa tersebut dan anda dalam keaadan bahaya. 🙂
Pengantin Suami kadang-kala terlupa hari-hari istimewa, justuru melukakan hati pengantin isteri. Jika anda sering lupa, maka anda perlu menggunakan perancang waktu di telefon bimbit dengan penggera (alarm ) yang sangat kuat. 🙂
10. Jangan Terlalu Mesra Dengan Wanita Lain.
Jangan terlalu mesra dengan wanita lain. Jaga maruah anda dan hormati pengantin isteri anda. Jangan anda dipandang rendah oleh wanita lain dan merendahkan martabat pengantin isteri anda. Apa yang boleh membuat anda cemburu jangan dilakukan oleh diri anda sendiri. Rasulullah menjadi pengantin suami Khadijah selama 25 tahun, sehingga Khadijah meninggal dunia.  Hanya pada usia beliau lanjut,beliau menikahi isteri-isterinya yang lain.

Terimakasih pengantin kerana melungsuri lelaman urusanpengantin.com

Apakah Anda Setuju dengan Senarai Ini? Adakah Yang Saya Terlupa? Komen Di Bawah

 

 

Comments

comments

Comments are closed.